LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski salută raportul AIEA și menționează prezența echipamentului rus în centrala Zaporojie

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski salută raportul AIEA și menționează prezența echipamentului rus în centrala Zaporojie

Este a 196-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele Zelenski salută raportul AIEA. El consideră că Europa nu este deloc un loc potrivit pentru care criminalii ruși și cei care îi susțin.

Zelenski salută raportul AIEA menționând prezența echipamentului rus în Zaporojie Foto Profimedia

UPDATE 06:12 Europa nu este un loc de promenadă pentru criminalii ruși și pentru cei care îi susțin, afirmă Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în timpul discursului său de marți seară că îi este recunoscător Ursulei von der Leyen și liderilor europeni pentru restricțiile impuse cetățenilor ruși. El a afirmat că "teritoriul european nu poate fi folosit pentru turism sau cumpărărturi de cei care în Rusia susţin scindarea şi batjocorirea Europei", potrivit news.ro .

"Uniunea Europeană a făcut un pas semnificativ în problema vizelor privind cetăţenii Rusiei", a spus Zelenski în alocuţiunea sa. "Comisia Europeană a aprobat o propunere de suspendare a regimului simplificat de vize în vigoare în prezent între UE şi Rusia. (...)

Desigur, aceasta nu este încă o interdicţie completă a vizelor. Dar acest lucru demonstrează deja cetăţenilor statului terorist că poartă o anumită responsabilitate morală pentru agresiunea statului lor împotriva Ucrainei şi a întregii Europe", a mai adăugat Zelenski.

UPDATE 04:00 Liz Truss l-a asigurat pe Zelenski de "sprijin total" din partea Marii Britanii

Liz Truss a avut prima convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski în calitate de prim-ministru al Marii Britanii. Ea l-a asigurat pe președintele ucrainean că poate conta pe ajutorul Marii Britanii pe termen lung.

"În prima ei convorbire cu un omolog de când a devenit prim-ministru, ea l-a asigurat pe liderul ucrainean că are sprijinul său deplin şi că Ucraina poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung", a declarat o purtătoare de cuvânt.

Zelenski salută raportul AIEA și menționează prezența echipamentului rus în centrala Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți raportul AIEA și a menționat prezența echipamentelor militare ruse în centrala Zaporojie, potrivit news.ro.

"Raportul menţionează prezenţa echipamentului militar rus în centrala nucleară, presiunea exercitată acolo asupra angajaţilor noştri şi face aluzie clară la ocupaţia militară rusă. Ăsta este un lucru bun", a declarat Zelenski.

El s-a arătat nemulțumit de propunerea raportului de a crea o zonă de siguranță la Zaporojie.

UPDATE 00:00 Orașul în care se află centrala nucleară Zaporojie, ar fi fost bombardat în cursul serii

Rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc pentru un atac care ar fi avut loc marți seară în orașul Enerhodar. Bombardamentul ar fi avut loc la câteva ore după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuată de experți la centrala Zaporojie.

„Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Energodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)”, a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov, potrivit Libertatea .

Șeful AIEA avertizează că există în continuare un "pericol foarte grav" la centrala Zaporojie

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat că există în continuare un pericol foarte grav la situl nuclear de la Zaporojie.

„Situația continuă să fie foarte îngrijorătoare. (...) Bombardamentele continuă, așa că, într-adevăr, ne confruntăm în continuare cu un pericol foarte grav”, a declarat șeful AIEA pentru CNN.

Comandantul orașului Berdiansk a murit, rănit în urma unui atac cu mașină-capcană

Comandantul instalat de ruși la conducerea orașului Berdiansk, Artyom Bardin, a murit marți după ce a fost rănit în urma unui atac cu mașină-capcană. Mașina acestuia a fost aruncată în aer în fața clădirii administrației orașului Berdiansk. Presa rusă a anunțat că Bardin a fost spitalizat în stare critică, dar ar fi murit la scurt timp, potrivit declarației unui oficial local.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?